Specjalistyczny sklep z winami

Wina z Gruzji

Wina z Gruzji

Zapraszamy po nasze nowe wina z Gruzji !!!

 

Uprawę winorośli rozpoczęto w Gruzji 8 tysięcy lat przed naszą erą, kiedy mieszkańcy południowego Kaukazu zauważyli, że pozostawiony na zimę w zagłębieniach sok z winogron zamienia się w wino. Od 6000 lat p.n.e. Gruzini zakopywali w ziemi gliniane naczynia zwane kwevri, w których przechowywali gotowe wino w odpowiedniej temperaturze.

W Gruzji istnieje pięć głównych regionów winiarskich, na czele z Kachetią, gdzie rośnie 70% wszystkich winogron Gruzji (ok. 32 tys. ha). Jednak w przypadku win wyższej jakości ważny staje się podział na mikroregiony, zwane też apelacjami. Mikroregion to stosunkowo niewielki obszar, ograniczony do kilku lub jednej miejscowości. Spośród kilkudziesięciu tradycyjnych apelacji, osiemnaście zostało dotychczas oficjalnie uznanych.

  • Kachetia– największy i najważniejszy region winiarski w Gruzji, położony na wschód od Tbilisi. W Kachetii wyróżnia się 25 mikroregionów, w tym 14 ma status uznanych apelacji.
  • Kartlia– powierzchnia upraw ok. 2,5 tys. ha, jedyna uznana apelacja to Ateni słynąca z win musujących atenuri.
  • Imeretia– drugi pod względem wielkości upraw region winiarski w Gruzji (ok. 9 tys. ha). Znajduje się tu tylko jedna uznana apelacja – Swiri dla białych win wytrawnych.
  • Racza-Lechkhumi i Dolna Swanetia– drugi pod względem prestiżu region uprawny, mimo niewielkiej powierzchni (ok. 1,7 tys. ha). Winnice na stromych zboczach muszą być uprawiane niemal wyłącznie ręcznie. Apelacje Khvanchkara i Tvishi.
  • Wybrzeże Czarnomorskie– region formalnie tworzony przez uprawy w subtropikalnej strefie nadmorskiej.

W ten oto sposób powstają cudowne wina, które, są już dostępne w naszym sklepie m.in. Akhasheni, Kindzmarauli, Mukuzani, Saperavi, Tsinandali, Pirosmani czy Alazani Valley…

    



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *