Specjalistyczny sklep z winami

Saperavi

Jest to najważniejsza pod względem powierzchni upraw i znaczenia gospodarczego gruzińska odmiana na wina czerwone. Wbrew obiegowym opiniom szczep ten nie wywodzi się z Kachetii, choć dziś jest tam najbardziej rozpowszechniony. Ampelografowie i historycy od dawna twierdzą, że prawdziwa ojczyzna saperawi znajduje się w górzystej Meschetii w południowo-zachodniej Gruzji, na pograniczu z Turcją i stamtąd odmiana ta rozprzestrzeniła się najpierw do Kartlii, a następnie do innych regionów Gruzji. Tezę tą potwierdzają współczesne badania genetyczne, które wykazały, że najbliższymi znanymi krewnymi współcześnie uprawianych krzewów saperawi są dzikie winorośle występujące w dolinie rzeki Kury (Mtkvari) na terenie Meschetii.

Odmiana ta w pełni zasłużyła na swą nazwę. Saperavi oznacza farbę, barwnik i takie właśnie mocno „farbowane” wina ona daje. Ma dość duże owoce z bardzo ciemną, fioletową skórką. Daje ona wina mocno nasycone kolorem i taninami, ma niezłą kwasowość i dobrą, charakterną strukturę. W wydaniu solo jest w stanie dać wina intrygujące, eleganckie, ale chętnie jest też używana w blendach – zwłaszcza w winnicach uprawianych w chłodniejszym klimacie, gdzie daje wina szorstkie, „zielone”. Kiedy w winnicy zostanie właściwie poprowadzona, potrafi pokazać styl, który wyróżnia ją na tle wielu innych odmian. Typowe saperawi cechuje bogaty, złożony aromat, na który składa się obfitość ciemnych owoców (wiśnia z pestką, czereśnie, śliwki, jeżyny), a także nuty przypraw korzennych, czekolady, kawy, wyprawionej skóry, suchych liści, etc. Wina te wyróżnia także potencjał starzenia – dobrze zrobione, długo macerowane saperawi należą do najbardziej długowiecznych win czerwonych na świecie i mogą dojrzewać w butelkach nawet przez kilkadziesiąt lat.

 

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *