Saperavi

Saperavi – najwyższej jakości, czerwone, naturalnie wytrawne wino. Produkowane z winogron szczepu Saperavi.

Wino produkowane w Gruzji, kraju o wielowiekowej tradycji winiarstwa. Wino wytwarzane z jednego z najstarszych, unikatowych szczepów winorośli Saperavi. Tą odmianę winorośli uprawia się wyłącznie w Gruzji.

Winogrona zbierane są ręcznie, w szczytowym momencie dojrzałości owoców, a metody produkcji wina przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Wino Saperavi charakteryzuje: intensywna, ciemnoczerwona barwa przechodząca aż do skrzącego czarnego koloru. Wśród aromatów wina wyraźnie akcentowane są czerwone owoce, takie jak dojrzała wiśnia i truskawka.

Wino idealnie pasuje do pieczonej wieprzowiny, wołowiny oraz dojrzewających serów.

Temperatura podawania: 16 – 18 °C

Dodaj komentarz