Mukuzani

Mukuzani – najwyższej jakości wino czerwone, wytrawne o kontrolowanej nazwie pochodzenia.
Wino Mukuzani produkowane w Gruzji, kraju o wielowiekowej tradycji winiarstwa. Wino wytwarzane z jednego z najstarszych i unikatowych szczepów winorośli Saperavi, uprawianych wyłącznie w regionie Gruzji – Kachetii, w mikrostrefie Mukuzani.
Winogrona zbierane są ręcznie, w szczytowym momencie dojrzałości owoców, a metody produkcji wina przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Od momentu wyprodukowania, wino starzeje się w beczkach dębowych.
Mukuzani charakteryzuje: ciemnoczerwona barwa, pełny, harmonijny, aksamitny i delikatny smak o wyrazistym aromacie dębowym i jagodowym.
Mukuzani idealnie pasuje do pieczonej wieprzowiny, wołowiny oraz dojrzewających serów.
Temperatura podawania: 16 – 18°C