Specjalistyczny sklep z winami

Pappardelle z borowikami

Pappardelle z borowikami

Składniki

  • 125 g makaronu Pappardelle
  • 50 g masła
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
  • 150 – 200 g pokrojonych borowików
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • tarty Parmezan
  • sól i pieprz
  • Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Zagotować osoloną wodę,

    włożyć makaron i gotować aż będzie al dente. Odcedzić, zachowując trochę wody z makaronu.

  • Rozgrzać połowę masła na większej patelni z przykrywką, dodać grzyby i smażyć przez około 3 – 4 minuty, mieszając od czasu do czasu, w połowie smażenia dodać czosnek. Grzyby i czosnek lekko zrumienić. Grzyby mrożone najpierw rozmrozić, następnie odparować na suchej patelni, później postępować jak powyżej.

  • Grzyby doprawić solą oraz pieprzem, wlać wino, przykryć i dusić przez kilka minut. Na patelnię z grzybami włożyć makaron, wymieszać, następnie dodać drugą połowę masła i jeszcze raz wymieszać, podgrzewając całe danie. Posypać szczypiorkiem oraz natką pietruszki, dodać ewentualnie trochę wody z makaronu i doprawić solą oraz pieprzem. Rozłożyć do głębokich talerzy i posypać Parmezanem.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *