Specjalistyczny sklep z winami

CHÂTEAU PESQUIÉ Terrasses Rouge

CHÂTEAU PESQUIÉ  Terrasses Rouge

Uprawa winorośli w Château Pesquié sięga prawie dwóch tysiący lat. Niedawne odkrycie warsztatu ceramiki i wina z epoki rzymskiej (30 pne) w „Côtes du Ventoux Appellation” potwierdza, że ​​region jest jednym z najstarszych obszarów produkcji wina we Francji.

 

Terrasses pochodzi z łacińskich „terras” co oznacza „bryłę ziemi”. Region Ventoux charakteryzuje się przemiennymi wzgórzami i dolinami. Większość tego wyjątkowego terenu, plantatorzy winorośli i inni rolnicy musieli przkształcić, dokonać olbrzymiego wyczynu: budowy „tarasów” w stromych zboczach wzgórza. Jeszcze dziś są one bardzo typowe dla tych krajobrazów a także nazywane restanques lub rébanqués w Prowansji. Winogrona są rozgniatane i destylowane. Produkt otrzymuje optymalny kolor i zapach po piętnastu dniach maceracji. Wino jest dopiero gotowe po długim odpoczynku. 30% tego rocznika jest przechowywana w dębowych beczkach (od 2 do 4 lat) lub w zbiornikach przez około sześć miesięcy. Butelkowane w Château.

Głęgoki, rubinowy kolor. Intensywny nos z pikantnymi nutami (szczególnie czarny pieprz) i czerwonymi jagodami. W smaku bardzo zbilansowane. Wino oferuje bardzo okrągłe taniny i świeże aromaty jagód z kwiatowymi i pikantnymi smakami.

Bardzo łatwe do dopasowania. Pasuje do prostych potraw takich jak pizza, kebab, warzywne tarty, sałatki  lub do bardziej ambitnej kuchni: terrines, drobiu, pieczonego lub grilowanego mięsa.

Temperatura podawania: 16- 17 ° C

Zapraszamy do przeczytania recenzji tego wina:

https://winneokolice.wordpress.com/2016/09/30/chateau-pesquie-terrasses-2010-wino-nie-ocenia-wino-rozumie/



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *