Specjalistyczny sklep z winami

MELNIK 55

MELNIK 55

Doskonałe czerwone, bułgarskie wino powstałe z lokalnej odmiany „wczesny melnik”,uprawianej w południowo-zachodniej części tego kraju. Winogrona z których powstaje to wino zbierane mogą być nie wcześniej jak 22 września. Winnice muszą być starannie prowadzone. Winogrona pierwszą selekcję przechodzą już w czasie ręcznego zbioru.  Druga selekcja odbywa się w winiarni. Tu odrzucane są wszystkie nie odpowiadające normie grona. Wszystko to czynione jest, aby tylko najlepsze owoce trafił do dalszej obróbki. Po odszypułkowaniu, winogrona są gniecione, a następnie trafiają do zbiornika fermentacyjnego ze stali nierdzewnej. Fermentacja wina trwa około 3 tygodni, w temp. 28-30˚C. 

Po fermentacji wino jest stabilizowane, a następnie przez 8-9 miesięcy leżakuje w beczkach z dęby francuskiego. Po butelkowaniu wino dodatkowo „odpoczywa” pół roku w piwnicy celem pełnej harmonizacji bukietu i smaku. Prezentowane wino posiada intensywną, czerwoną, barwę. Bukiet wypełniony zapachami czarnych owoców z lekką waniliową nutą. Doskonale układa się na języku i zaskakuje delikatna nutą przypraw w finiszu.

Doskonale zgrywa się do dań z wołowiny oraz dojrzewających serów.

Temp. podawania 16-18˚C.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *