Specjalistyczny sklep z winami

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc jest szczepem z zachodniej Francji z powodzeniem uprawianym w nowo powstałych regionach winiarskich na całym świecie. Podczas gdy winorośl może być łatwiej związana z doliną Loary (z uwagi na jego kluczową rolę w Sancerre i Pouilly-Fume ), bardziej prawdopodobne jest, że pochodzi z Bordeaux , gdzie zwykle miesza się z Semillon. Nazwa wywodzi się od francuskich słów sauvage (dziki) i blanc (biały), które odnoszą się do dziko rosnących krzewów tej odmiany na południowym zachodzie Francji być może wywodzących się od savagnin, popularnej w Jurze.

Pod koniec XX wieku nowy region zaczął zyskiwać reputację jako jeden z wielkich regionów Sauvignon Blanc na świecie: Marlborough , na północnym krańcu South Island w Nowej Zelandii. Szybki rozwój Marlborough Sauvignon Blanc jest jednym z najbardziej dramatycznych wydarzeń w świecie wina. Intensywny i łatwo dostępny smak klasycznej Marlborough „Savvy” (tak potocznie znanej w tej części świata) zdobył ogromny rynek na całym świecie, od Stanów Zjednoczonych i Kanady do Wielkiej Brytanii i północnej Europy, Australii i Kanady Japonia. W 2015 roku Sauvignon Blanc stanowiły około 85% eksportu wina w Nowej Zelandii.

Poza Francją i Nową Zelandią odmiana ta była stosunkowo skuteczna w regionach Nowego Świata, takich jak Kalifornia , Chile (zwłaszcza doliny Casablanca i San Antonio ) oraz Republika Południowej Afryki . Nawet w Australii odmiana ta może się rozwijać w chłodniejszych obszarach przybrzeżnych na południu. W Europie chłodne, słoneczne stoki alpejskie Alto Adige i Friuli w północnych Włoszech produkują wysokiej jakości Sauvignon Blanc, który jest używany w mieszankach z rodzimymi odmianami, takimi jak Friulano lub samodzielnie.

Kluczowym punktem sprzedaży Sauvignon Blanc jest jego prostota – smaki są rzadko ukryte w tle. Szczególnie bliską korelację między postrzeganymi smakami a ich deskryptorami sprawia, że ​​Sauvignon Blanc jest idealnym winem, na którym można rozpocząć degustacje win.

Klasyczny aromat Sauvignon Blanc zawiera od traw, pokrzyw, liści czarnej porzeczki i szparagów do zielonych jabłek i agrestu, a także bardziej ezoterycznych nut, takich jak pee i gunflint kotów. Ten ostatni jest oznaką wina z Pouilly-Fume, gdzie uderzony aromat krzemienia (znany jako pierre à fusil ) pochodzi z obecności wysokich poziomów chert w miejscowych glebach wapiennych. Efekt ten jest tak wyraźny i spójny, że Sauvignon Blanc był kiedyś powszechnie znany jako Blanc Fumé w tej części Loary.

Sauvignon w połączeniu z Semillon, podobnie jak w większości Bordeaux blanc , znajduje się w jednych z najlepszych na świecie win suchych. Choć generalnie jest mniejszym składnikiem, odgrywa on również istotną rolę obok Semillon w Sauternes , najbliżej tej odmiany dostaje się do górnej części widma wina. Od lat siedemdziesiątych ta para jest staplową białą mieszanką w regionie Margaret River w Australii .

Stosunkowo solidna, energiczna winorośl (co tłumaczy jego popularność wśród winicystów), Sauvignon łatwo przystosowuje się do wszelkiego rodzaju rosnących środowisk. Ponieważ dojrzewa wcześnie, można je uprawiać w stosunkowo chłodnym klimacie – jego domostwo Loire jest najbardziej oczywistym przykładem, podczas gdy jego naturalnie wysoka kwasowość pozwala utrzymać poziom świeżości nawet w cieplejszych pomieszczeniach. Jednakże, aby osiągnąć prawdziwy, przód z zębów, który najlepiej charakteryzuje wino Sauvignon Blanc, potrzebny jest chłodniejszy terroir , najlepiej z trwającym jasnym słońcem i suchym okresem zbiorów.

Dziwne jak się wydaje, jasne, zielone Sauvignon Blanc ma wiele wspólnego z ciemnozielonym Cabernet Sauvignon , a nie tylko w imię i regionie pochodzenia. Smaki papugowe i szparagowe wykrywalne w winach obydwu typów sprowadza się do związków metoksypirazyny w obu odmianach. Są też energicznymi plantatorami, produkującymi hojne plony i skłaniają się do produkcji nadmiernie gęstych baldachimów w chłodniejszych klimatach. Obie odmiany są w rzeczywistości genetycznie powiązane; Sauvignon stał się rodzicem Cabernet Sauvignon po naturalnym przejściu z Cabernet Franc w winnicy w Bordeaux w 18 wieku. Zarówno rodzic, jak i potomstwo stały się teraz dwoma najbardziej rozpowszechnionymi odmianami winorośli na świecie.

Synonimy to: Fumé Blanc, Sauvignon Bianco, Muskat-Silvaner, Muskat-Sylvaner.

Dopasowania do Sauvignon Blanc to:

  • Szeroka fasola i sałatka z chèvre
  • Grillowane szparagi z hollandaise
  • Ostrygi Bluff z dyszą koperkową i limonkową


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *