Specjalistyczny sklep z winami

Mule z białym winem

Jest to przepis bardzo prosty ale wyjątkowo smaczny. Danie możemy modyfikować w zależności od ulubionych smaków. Ale nie ma co owijać w bawełnę. Bierzemy paczkę mouli (1-1,5 kg), dwie dorodne spore szalotki (siekamy), 1/2 kostki masła (250g 😉 ), 2 ząbki czosnku, pęczek zielonej pietruszki (siekamy) i oczywiście butelkę dobrego białego wina (tak na prawdę potrzebujemy dwóch butelek) oraz bagietkę.

Otwieramy butelkę dobrego, schłodzonego białego wina* Nalewamy do kieliszka i zabieramy się do pracy!!!

Jeśli chodzi o dobór wina

Wyciągamy głęboki garnek nie byle jakiej jakości, gruby i solidny z pokrywką. Odpalamy źródło energii cieplnej na małą moc i  stawiamy gar.

Wkładamy nasze masło do gara i czekamy aż się rozpłynie. W tym czasie dolewamy sobie brakujące wino do kieliszka. Wsypujemy posiekaną szalotkę do gara i dusimy.  Kiedy cebula będzie już prawie gotowa wsypujemy moule (po dokładnym oczyszczeniu z wodorostów i innych mało przyjemnych przybyszów z głębin). Mieszamy i przykrywamy. Tak sobie musimy postać, poczekać i pomieszać ok 6-7 min. Następnie dolewamy 1/2 butelki naszego wina, dodajemy posiekany czosnek i pietruszkę. Mieszamy i przykrywamy na 2-3 min. W tym czasie dopijamy to co nam zostało w butelce. Otwieramy nową butelkę i stawiamy na stole. Kroimy bagietkę, która również ląduje na stole. Kładziemy podstawkę do gorących dań i zaczynamy ucztę. Bagietka staje się nośnikiem wina i sosu z mouli.

Jak zwał tak zwał…ale smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *